čtvrtek 22. dubna 2010

Nesmyslů okolo nVidia Fermi není konce

Dnes mně zaujal článek serveru xbitlabs, který je považován za seriózní zdroj informací, nebo tomu aspoň tak bylo.

Nvidia GeForce GTX 400 Yields Are at 20% - 30%, Further Delays Possible – Analysts.

Článek je založen na zprávě jakéhosi analytika Rajvindra Gilla. Analytik na základě svých údajných zjištění, které však ničím nedokládá, konstatuje, že grafik na bázi nVidia Fermi bude dlouhodobě nedostatek. Příčinou je údajně nízká výtěžnost výrobního procesu Fermi, údajně "pouhých" 20-30%. V originální zprávě mně zaráží spojení "Fermi desktop/notebook" - notebookové verze Fermi se totiž zatím nevyrábí.

Xbitlabs tuto pochybnou fabulaci dále rozvíjí tím, že společnost nVidia orientuje své výrobní kapacity na uspokojení poptávky po profesionální řadě karet Tesla, též na bázi Fermi. Dále prorokuje významnou (jinak by nemělo smysl to zmiňovat) ztrátu podílu na trhu spol. nVidia ve prospěch ATI. Podtrhuje to prodejními čísly, kdy Fermi bylo dodáno 10 000 ks, zatímco ATI prodala již 6 milionů DX11 karet.

O panu Gillovi nic nevím. Nicméně pokud pracuje tímhle způsobem, cítím symptaie k jeho klientům. Co mně však překvapuje, je přístup serveru Xbitlabs.

Srovnávat počet prodaných kusů highendu nVidie vůči celému spektru prodaných DX11 karet ATI je opravdu zvláštní. Kdyby se porovnaly prodeje ATI Radeonů 5850 a 5870 vůči gtx470 a 480, rozhodně by to vypovídalo lépe.
Dále obrátit fakt, že 10 000 ks z první várky highendu nvidie (kterého se tradičně a logicky prodá nejméně) bylo vyprodáno v den launche na předobjednávkách, v tvrzení o špatných budoucích prodejích a ztrátě trhu nVidie, může opravdu jen blbec.
Kde jsou čísla vypovídajících o poptávce po nových Teslách? Jich se bezpochyby zejména na počátku prodá v porovnání s herními grafikami naprosté minimum, v celkových objemech to nebude mít podstatný vliv.

A naposledy označení výtěžnosti 20-30% u tak velkého a složitého čipu za mizernou už působí opravdu dojmem zoufalé PR. Proč není pro porovnání uvedena počáteční výtěžnost a dostupnost, resp. nedostupnost DX11 řady Radeonů v odpovídající třídě? Karty ATI byly nedostupné dobré dva měsíce a počáteční výtěžnost byla průměrně 40% dle TSMC, a to jsou Radeony menší a jednodušší. Pro laika je výtěžnost 20-30% možná špatná, ale v praxi je to za daných okolností dobrý začátek.

Proč tedy ta panika?
Ono je to všechno trošku jinak. Každý kdo právě nevylezl z hlubin močálu v New Jersey ví, že s nadšením očekávaný produkt v herní počítačové sféře je v počátcích prodeje těžko dostupný. Továrny jsou pochopitelně dimenzovány na předpokládaný průběžný náklad, nikoli nárazový. Novináře zřejmě postihla epidemie akutní sklerózy, když si náhle nemohou vzpomenout na to, jak to bývá v době vydání podobných produktů.
Očekával bych, že podobnou analýzu provede i renomovaný xbitlabs. Jsem poněkud zklamán.

Pak mně ani nemůže zaskočit, že se zprávy s chutí chopil upadající český internetový tisk. Holt je to jednodušší než mít vlastní názor a určitou základní prestiž. Magazíny se orientují na levné a nenáročné kuchaření s převzatými novinkami s peprnými tématy s cílem co nejvíc protočit reklamy, bez ohledu na kvalitu obsahu, s diskusemi pod články otrávenými psychotickými výlevy k nepoužitelnosti. Není pak divu, že hodnota reklamy klesá a průmysl se pomalu ale jistě protáčí v klesající spirále. Je to svým způsobem dobře - nároční čtenáři se soustředí na magazíny udržující kvalitu a ti ostatní postupně odpadnou. Už aby to bylo...